مشاوره یکی از رشتههای انتخابی در ردهی علوم انسانی است که امروزه داوطلبان زیادی را به سمت خود جذب کرده است. همپوشانی این رشته با رشتهی روانشناسی باعث میشود تا داوطلبان علاقهمند به حوزهی سلامت روان که با رتبهشان در رشتهی روانشناسی پذیرش نخواهد شد، به آن روی آورند. این رشته در مقطع کارشناسی بدون گرایش است و در مقطع ارشد دارای ۴ گرایش مشاورهی خانواده، تحصیلی، شغلی و توانبخشی.
فارغالتحصیلان رشته روانشناس و مشاور
فارغالتحصیلان روانشناس و مشاور هر دو به فعالیت در حیطهی روانشناختی مشغول میشوند با این تفاوت که واحدهای درسی رشتهی مشاوره بر نظریههای روانشناسی، فنون مشاوره و نظریههای شخصیت متمرکز است اما در رشتهی روانشناسی تأکید بر مباحث آسیبشناسی و اختلالات روانی بیشتر است.
بنابراین درصورتی که علاقهمندی اساسیتان کار در حوزهی سلامت روان است، میتوانید تفاوتهای این دو را تا حد زیادی نادیده بگیرید و دست به انتخاب بزنید.
در مقاطع بالاتر نیز مشاوران به بررسی مسائل روانی نسبتاً خفیفتر با تأکید بر روشهای درمانی میپردازند اما روانشناسان بالینی، با شناسایی و درمان اختلالات سر و کار بیشتری دارند.
گرایشهای رشته مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد
- مشاوره خانواده
مشاوره خانواده میتواند در زمینههای رفع دعوای زناشویی، افزایش صمیمیت میان زوجین، درمان مشکلات بین همسران، رفع دعوا با مادرزن و پدرزن و یا خواهرزن، رفع مشکلات با مادرشوهر و پدرشوهر، خیانت و دگرخواهی عاطفی، مشاوره پیش از طلاق و نجات زندگی و بهبود زندگی زناشویی به افراد مشاوره دهد.
- مشاوره تحصیلی
در زمینه روشها و تکنیکهای مطالعه و درس خواندن به کودکان و نوجوانان کمک کند. پیشرفت تحصیلی، روش برنامهریزی درسی و ایجاد انگیزه مطالعه، موضوعاتی است که مشاور تحصیلی باید در مورد آن تخصص داشته باشد.
- مشاوره شغلی
آگاهی در مورد زمینههای شغلی و بسترهای موفقیت شغلی، ایجاد انگیزه و تکنیکهای ارتباطی و انگیزشی از مهمترین درسها این رشته است.
- مشاوره توانبخشی
همانطور که از نام این گرایش نیز مشخص است، دانشجویان در آن به مطالعهی وضعیت معلولان، سالمندان، معتادان و افراد توانیاب ارثی یا اکتسابی و نحوهی بازتوانی آنها خواهند پرداخت و درصورتی که قصد کار با چنین گروههایی را دارید، میتوانید در مقطع ارشد وارد مشاورهی توانبخشی شوید که نسبت به گرایشهای دیگر، نوپاتر است و یکی از ضرورتهای اساسی بهحساب میآید.
وضعیت بازار کار رشتهی مشاوره
امروزه نسبت به قبل، گرایشهای مردمی برای افزایش آگاهیهای روانشناختی افزایشیافته و پیچیدگی جامعه و آمیختگی آن با انواع استرسها، لزوم کمک گرفتن از مشاوران را زیادتر کرده است.
فارغالتحصیلان رشتهی مشاوره میتوانند در مراکز خصوصی و کلینیکها، ادارات دولتی، آموزشوپرورش، شهرداریها، مراکز نیروی انتظامی، مهدکودکها و سرای محلهها فعالیت کنند.
همچنین کار در کارخانهها از جمله گزینههای شغلی برای فارغالتحصیلان گرایش شغلی است و توانبخشیها نیز میتوانند در سرای سالمندان، بهزیستی، مراکز بازتوانی، زندانها، کمیته امداد و یا مراکز ترک اعتیاد فعالیت بیشتری داشته باشند.