بسم الله الرحمن الرحیم
انتشار ویروس کرونای جدید که نخستین بار در دسامبر 2019 (دی ماه 1398) در شهر ووهانِ چین مشاهده شد، و سپس شیوع آن در سایر کشورهای دنیا، واکنش­ های متعددی را به دنبال داشته است. مشاهدۀ این ویروس در ایران نیز که برای نخستین بار در تاریخ 30 بهمن و در شهر قم مورد تأیید رسمی وزارت بهداشت قرار گرفت، تا کنون واکنش ­های متعدد، متفاوت و در مواردی متناقض را از سوی عموم مردم، مسؤولان و نخبگان جامعه به دنبال داشته است. از یک سو ترس و نگرانی در میان بخش زیادی از مردم که بخشی از آن هم متأثر از تلاش رسانه­ های معاند با جمهوری اسلامی برای تشدید این استرس و نگرانی است؛ و از سوی دیگر تلاش­های مداوم و شبانه ­روزی مسؤولین کشور به ویژه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و زیرمجموعه­ های آن در این ماجرا قابل ملاحظه است.
در این بین نقش نخبگان جامعه در محورهای مختلف قابل بررسی است: نخست، تلاش برای ارتقای سلامتِ جامعه و آگاهی بخشی به عموم مردم به منظور شناخت راه­ های پیشگیری از مبتلا شدن به این ویروس و نیز در صورت ابتلا، راه ­های مراقبت به منظور جلوگیری از ابتلای دیگران و نیز بهبود سریعِ فرد مبتلا؛ دوم، تلاش برای ارتقای سلامت روانِ جامعه و القای آرامش و امید به مردم و کاهش سطح نگرانی و استرس در میان عموم مردم؛ سوم، تلاش برای ارتقای سواد رسانه ­ایِ جامعه و خنثی سازی تلاش رسانه ­های معاند که هر لحظه مترصد فرصتی برای ایجاد حس ناامیدی در میان عموم مردم هستند از طریق تبیین واقعیات و تلاش مداوم مسؤولین کشور در زمینۀ کنترل شیوع این ویروس.
البته بدیهی است مسؤولین مختلف در سطوح گوناگون؛ به ویژه دولت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مهم­ترین متولی سلامت جامعه؛ نقش­ ها و مسؤولیت ­های جدی و مهمی در این زمینه دارند که لازم است با برنامه ­ریزی و تلاش جهادی و مداوم تا بازگشت سلامت و آرامش به جامعه دنبال شود. در این میان ارتقای سلامت جامعه، ارتقای سلامت روانِ عامّه، ارتقای سواد رسانه­ای مردم، شفاف سازی اخبار و ارتقای سرمایۀ اجتماعی، ایجاد نظم و انضباط در امور جاری کشور به ویژه در عرصه ­هایی که با امور جاری مردم سروکار دارد، و نظارت جدی و مستمر به منظور جلوگیری از فرصت ­طلبی و سوء استفادۀ اخلال­گران و کژرفتارانِ اجتماعی از فضای موجود، اهم مأموریت ­هایی است که بر عهدۀ مسؤولین قرار دارد. همچنین لازم است اقشار مختلف مردم نیز با حفظ امید و آرامش و کمک به یکدیگر در کنترل این بیماری و پیامدهای آن کوشا باشند.

دکتر اسماعیل کلانتری
قائم مقام مؤسسۀ آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز