کارشناسی ناپیوسته
کد : ۵۳

رشته ي مديريت جهانگردي يكي از رشته هاي دانشگاهي است كه از نوع علوم بين رشته اي مي باشد و حتي مي توان گفت كه مديريت جهانگردي يكي از بين رشته اي ترين علوم مي باشد.كه اين علوم شامل:زبان انگليسي(كه يكي از مهم ترين علوم اين رشته است)،اقتصاد(كه چون صنعت جهانگردي تاثير اقتصادي به سزاي  بر جوامع داشته و دارد حائز اهميت است.)رياضيات و آمار (از جمله علومي هستند كه غالباً در اكثر رشته هاي دانشگاهي وجود دارند كه متناسب با رشته تعداد واحدهاي آن متفاوت مي باشد كه در رشته ي مديريت جهانگردي 6 واحد را به خود اختصاص داده است.)دروس مديريتي(كه جزء مهم رشته ي مديريت جهانگردي را تشكيل مي دهد)دروس علوم اجتماعي،تاريخ(بررسي بنا هاي تاريخي و ادوروار مختلف تاريخي تاثير آن بر جذب گردشگر) و جغرافيا (كه به شناخت هر چه بهتر موقعيت اماكن توريستي و شناسايي آنها كمك مي كند.)

 

دانشگاههاي كه در اين رشته پذيرش دانشجو دارند:

اين رشته از سال 74 براي اولين بار در دانشگاه علامه طباطبايي پذيرش دانشجو داشته است كه براي اولين بار بود اين رشته در بين رشته هاي دانشگاهي ديده مي شد.مديريت جهانگردي كم كم جاي خود را در بين رشته هاي دانشگاهي  در دانشگاههاي مختلف باز كرد.كه از جمله دانشگاههاي دولتي كه پذيرش دانشجو در اين رشته را داشته اند مي توان به دانشگاه تهران،تبريز،شيراز،كرمان،سمنان،مازتدران و يزد اشاره كرد كه در تعدادي از اين دانشگاهها همچنان پذيرش دانشجو در اين رشته وجود دارد.

 

پیشینه صنعت گردشگری در ایران:

جهانگردی و گردشگری از دیرباز در ایران رونق داشته و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم ، آمد و شد خاورشناسان ، وجود کاروانسراها، چاپارخانه‌های قدیمی و راه‌های ارتباطی گسترده دلیل این مدعاست.

در دوره‌های متفاوت و در حکومت‌های مختلف از جمله هخامنشیان، سلوکیان و … به این مسئله بر اساس شرایط گوناگون توجه شده است.

در زمان صفویه یکی از درخشان‌ترین دوران سیاحت در ایران رقم خورد که مهمترین عوامل آن توسعه، افزایش امنیت، راه‌های ارتباطی مناسب و تاسیسات متعددی بوده که در این دوره در ایران ایجاد شده است.

در سال۱۳۱۴ شمسی برای اولین‌بار در وزارت داخله(کشور) اداره‌ای به نام «اداره جلب سیاحان خارجی و تبلیغات» تاسیس شد و انجام امور مربوط به جهانگردی کشور بر عهده آن اداره محول شد.

در سال۱۳۱۹ شمسی نخستین آژانس جهانگردی ایران در تهران تاسیس شد و در سال۴۰ نیز شورای عالی جهانگردی مرکب از ۱۲ نفر از نمایندگان وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و سه نفر از اشخاص مطلع و کارشناس در امر گردشگری و جهانگردی به موجب تصویب هیأت وزیران وقت تشکیل شد.

در سال ۱۳۵۷ و پس از پیروزی انقلاب اسلامی وزارت اطلاعات و جهانگردی به وزارت ارشاد ملی و سپس به وزارت ارشاد اسلامی تغییر نام داد و حوزه معاونت جهانگردی این وزارتخانه سرپرستی امور جهانگردی کشور را به عهده گرفت.

در سال ۱۳۷۶ با ادغام حوزه معاونت سیاحتی و زیارتی و سازمان مراکز ایرانگردی و جهانگردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی به وجود آمد که تا اوایل سال ۱۳۸۳ فعالیت داشت.

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از ادغام دو سازمان ایرانگردی و جهانگردی و سازمان میراث فرهنگی به وجود آمد و بعدها سازمان صنایع‌دستی نیز به آن اضافه شد که هم اکنون فعالیت خود را ادامه می‌دهد.

بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده، ایران سالانه حدود یک میلیارد دلار بابت مسافرت‌های اتباع خود پرداخت می‌کند و به تعبیری هر خانواده ایرانی که به طور متوسط پنج عضو دارد ، سالانه ۸۵ دلار از سهم تولید ملی خود را بابت رونق به بازار جهانی توریست می‌پردازد، بدون اینکه از این بازار سهمی برده باشد.

درآمد کشورهای خارجی از توریست ایرانی چهار برابر درآمد ایران از توریست خارجی است. شاید بی دلیل نباشد که قسمتی از درآمد دو شرکت بزرگ هواپیمایی بزرگ دنیا به ایران اختصاص دارد.

ایرانی‌ها بعد از امارات بیشتربه ترکیه و تایلند می‌روند. بر اساس آمارهای ارائه شده در سال۱۳۳۰ شمسی تعداد جهانگردان بین‌المللی در سطح جهان حدود ۲۵ میلیون نفر بوده است که این رقم هم اکنون به حدود یک میلیارد نفر افزایش یافته است.

همین تعداد جهانگردان در فاصله ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۴ از رشد فزاینده‌ای برخوردار گشته‌اند به طوری که از ۳۲۹ میلیون نفر در سال ۶۴ به ۵۶۷ میلیون نفر در سال ۷۴ رسیده است و طبق پیش‌بینی‌ها تا سال ۱۳۹۹ شمسی تعداد جهانگردان جهان به رقمی بالغ بر یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر خواهد رسید و هم اکنون در مرز یک میلیارد جهانگرد در جهان قرار داریم.

بر اساس آمارها معضل اشتغال در کشورهای در حال توسعه از طریق توسعه صنعت توریسم قابل حل است. و این صنعت پس از صنعت نفت و صنایع خودروسازی در رده سوم صنایع جهان قرار گرفته است.

صنعت توریسم بخشی است که بیش از ۲۰۰ میلیون نفر را در سراسر جهان شاغل کرده و تا ۱۰ سال آینده از ۳۰۰ میلیون نفر فراتر خواهد رفت.

هم اکنون طبق اعلام مسوولان گردشگری سهم ایران از بازار گردشگری جهان در حدود ۰۸/۰ درصد است.

از طرفی وضعیت هتل‌های کشور اصلاً قابل مقایسه با دیگر کشورها نیست ولی به لحاظ قیمت این هتل‌ها هیچ فرقی با همتایان خارجی ندارند، به طور مثال هتل‌های دبی در رده بهترین‌های جهان قرار دارند و اولین هتل هفت ستاره که بلندترین هتل جهان نیز هست، در این کشور ساخته شده، این کشور به تازگی توانسته است در حوزه توریسم رشد قابل توجهی داشته باشد. به نحوی که امروزه دبی دارای ۲۷۲ هتل با بیش از ۳۰ هزار اتاق، ۳۰مرکز خرید و سالانه بیش از هفت میلیون نفر گردشگر خارجی است.

خطوط هوایی دبی یکی از پنج خط برتر هوایی جهان است که با داشتن بیش از ۱۰۰ شرکت هواپیمایی به بیش از ۱۴۵مقصد مسافر می‌برد. ظرفیت فرودگاه آن نیز در حال توسعه است تا برای مسیر تردد سالانه ۶۰ میلیون مسافر آماده شود. درآمد صنعت توریسم در دبی نیز نزدیک به دو میلیارد دلار و نکته قابل توجه در این است که بخش قابل توجهی از جاذبه این کشور مرهون سرمایه گذران ایرانی است.

ایران با داشتن شش اثر که در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسیده ، می‌تواند به عنوان یکی از مراکز مهم جذب توریست آثار و ابنیه تاریخی باشد. وجود آثاری چون تخت جمشید، چغازنبیل، تخت سلیمان، میدان نقش جهان، پاسارگاد و ارگ تخریب شده بم از مهمترین جاذبه های جهانی ایران است.

 

بازار كار:

يكي از مهم ترين سوالاتي كه در ذهن شما را در مورد  اين رشته ايجاد مي شود.اين خواهد بود كه بعد از پايان تحصيلات در اين رشته ، چه شغلي را خواهيد داشت.با توجه به اينكه مديريت جهانگردي يكي از رشته هاي جديد دانشگاهي در ايران مي باشد.هنوز تعداد افرادي كه در اين رشته تحصيل كردند مانند رشته هاي دانشگاهي ديگر اشباع نشده است با در نظرداشتن اين موضوع آينده شغلي خوبي را مي توان در نظر داشت.

با توجه به اين كه صنعت جهانگردي در ايران در حال شكوفايي است و در آينده اي نه چندان دور به شكوفايي خواهد رسيد و با توجه به پتانسيل عظيمي كه كشور عزيزمان براي جذب گردشگر دارد در آينده اي نه چندان دور شاهد شكوفايي اين صنعت خواهيم بود.

در حال حاضر مشاغلي كه مرتبط با اين رشته هستد مي توان به:احداث آ‍ژانس هاي گردشگري،كار در قسمت هاي مختلف يك آژانس گردشگري،راهنايي تور، ايجاد مؤسسات آموزش گردشگري ،  تدريس در مؤسسات گردشگري و دانشگاهها(ولي با مدارك با لاتر ار ليسانس) ، كار در قسمت هاي مختلف هتل ها ، كار در شركت هاي هواپيماي،كار در سازمانهاي متولي گردشگري(مانند سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ) و ... اشاره كرد.صنعت جهانگردي به گونه اي است كه با صنعت هاي مختلف و بخش هاي مختلف جامعه سروكار دارد.مانند صنعت حمل و نقل ، بخش هاي اقتصادي ، هتل ها ، بخش هاي خدماتي و...  . با توجه به فرابخشي بودن صنعت جهانگردي شما مي توانيد اميدوار به كار در بخش ها و صنعت هاي ديگر نيز باشيد و اگر قصد ادامه تحصيل در اين رشته را داريد مي توانيد خود كارآفرين در اين رشته باشيد.

 

نظر شما

captcha